کتاب قدرت مثبتگرایی در غلبه بر افسردگی (پرورش امید از طریق تمرینهای مبتنیبر نقاط قوت) به انگلیسی (Learned hopefullness) اثر دن توماسلو (Dan Tomasulo) ترجمۀ مریم سادات قریشی انتشارات یوشیتا
معرفی قدرت مثبتگرایی در غلبه بر افسردگی:
اگر تابهحال برایتان پیش آمده که آنقدر احساس پوچی کنید که حتی نتوانید برای رهاشدن از افسردگیتان دست به تلاشی بزنید، بدانید که تنها نیستید.
ما بهسمت چیزهای آشنا جذب میشویم و اگر آن چیز آشنا تفکر منفی باشد، در پذیرش چیزهای مثبت به مشکل بر خواهیم خورد. این یک چرخه است و این کتاب به شما میآموزد که چگونه چرخه را بشکنید و آن را در جهت مخالف بچرخانید؛ آنهم از همین امروز. برخی از ابزارهایی که در این کتاب میآموزید به شما کمک میکنند تا از گیر گذشته رها شوید، برخی دیگر به شما کمک میکنند تا در زمان حال حضور پیدا کنید و تعداد نسبتاً زیادی از آنها به شما کمک میکنند تا آینده خود را بسازید.
این کتاب در مورد خوشبینی غیرواقعبینانه نیست؛ بلکه نگاهی خردمندانه دارد. نویسنده نمیگوید که واقعیت رنج خود را نادیده بگیرید، بلکه به شما میآموزد که چگونه با افزایش آگاهی و بازطراحی آیندهتان تعادلتان را بازیابید. این کتاب به شما کمک میکند تا از موهبت قوۀ تخیلتان استفاده کنید و بزرگترین نقاط قوت و بالاترین امکانهای زندگیتان را عمیقتر از قبل درک کنید.
معرفی کامل قدرت مثبتگرایی در غلبه بر افسردگی:
با وجود بالا و پایینهای اجتنابناپذیر زندگی، تصاویر مثبتی که از آینده داریم ما را بهسمت سرنوشتمان میبرد. هر کدام از ما سرنوشتی داریم که بهترین نسخه از یک آیندۀ ممکن است. بااینحال، دائماً سد راه خودمان میشویم و از آن آینده غافل میشویم. در این بین، امیدمان را هم از دست میدهیم.
آبراهام مازلو، روانشناس انسانگرا، استدلال میکند که دو قلمروی بسیار متفاوت برای موجودیت انسان وجود دارد: قلمروی کمبود و قلمروی بودن. در قلمروی کمبود، ما با چیزی که از آن بیبهرهایم برانگیخته میشویم؛ سعی میکنیم دنیا را وادار کنیم تا با ما همنوا شود، گویی فریاد میزنیم «دوستم داشته باش!»، «مرا بپذیر!»، «به من احترام بگذار!» ورود به قلمروی بودن، مانند جایگزینی یک لنز تار و کدر با یک لنز شفاف است. ناگهان جهان و مردم را همانگونه که واقعاً هستند، میبینیم؛ نه بهعنوان وسیلهای برای نیل به اهداف خودمان، بلکه بهعنوان خودِ هدف. قداست هر فرد را تحسین میکنیم و میدانیم که او نیز مسیر خود شکوفایی خود را طی میکند. پذیرای فرصتهای رشد نیز هستیم. وقتی دیگر انگیزۀ اصلیمان از کمبودها ناشی نمیشود، میتوانیم با کنجکاوی و پذیرش، غنای کامل زندگی را با تمام لذتها و محرومیتهایش، کاوش کنیم. وقتی از لاک دفاعی بیرون میآییم، درنهایت زیبایی جهان و همچنین فرصتهای درخشان زندگیمان را بهوضوح میبینیم.
در سالهای اخیر، روانشناسان شروع به بررسی ابعاد روانشناختی تخیل، امید و امکانهای پیشرو کردهاند. آنچه روشن شده است این است که نیازی نیست بردۀ گذشتۀ خود باشیم؛ میتوانیم راه خود را به آینده بگشاییم. جعبهابزاری برای امید وجود دارد که حاوی عادتهایی است. یادگیری این عادتها به شما کمک میکند تا قطبنما را بهسمت سرنوشت مثبت خود تنظیم کنید. اگرچه در مورد جعبهابزار روانشناسی مثبتگرا مطالب زیادی نوشته شده است، اما هرگز بهصورت نظریهای منسجم در مورد امید مطالبی ارائه نشده است؛ اکنون زمان آن فرا رسیده است.
دن توماسلو در این کتاب منبعی ارزشمند و مفید را گردآوری کرده است که تجربهای تکرارنشدنی را در اختیارتان قرار میدهد. با خواندن آن یاد خواهید گرفت که چگونه تغییری عمیق در دیدگاهتان ایجاد کنید و خود را از موانع ذهنتان رها سازید. همچنین به شما کمک میکند تا از قلمروی کمبود فراتر بروید و توجهتان را به «کانال امید» معطوف کنید. ممکن است تا به اینجا، زندگیتان را با تصویری مبهم از آینده گذرانده باشید. درست است که تصویری واضحتر همۀ امکانهای منفی را بهطور جادویی از زندگیتان حذف نمیکند، اما به شما کمک میکند تا یاد بگیرید آن امکانها را مورد سنجش قرار دهید. با تمرکز مجدد روی پتانسیل مثبت نهفته در درونتان، احساس امیدواری بیشتر از حد تصورتان به زندگیتان بازمیگردد.
قسمتهایی از کتاب:
- امید، ضمانت نیست؛ بلکه شکلی از انرژی است و اغلب در شرایط یأس و ناامیدی در قویترین حالت خود ظاهر میشود.
- وقتی در افسردگی و انزوای خود محبوس میشویم، در افکار و احساسات منفی و فقدانهایمان غرق میشویم. مثل این است که برای حفظ امنیتمان دیواری به دور خود کشیدهایم؛ اما آنچه از ما محافظت میکند، مانع ما نیز میشود. تمرکزمان روی چیزهایی خواهد بود که نداریم یا نمیتوانیم داشته باشیم و رفتهرفته نیازهای دیگران در نظرمان دور یا ناشناخته میشود. وقتی منزوی میشویم، پیوندمان با دیگران قطع میشود و خوشبختی آنها برایمان معنایی ندارد. مهربانی یکی از سریعترین راهها برای رهایی از دام افسردگی است. لحظهای که به نیازهای دیگران فکر میکنید، از تلههای فکری و عملی که شما را مستأصل کردهاند، خارج خواهید شد.
- ندیدن موانعی که بر سر راه خود قرار میدهیم، از جمله تصمیمات و چرخههای فکریمان، چیزی است که ما را مستأصل میکند. نشخوار فکری انرژی ما را تخلیه کرده و راه را بر مثبتگرایی ما میبندد. مارپیچ رو به پایینِ تفکر منفی مانند یک قطار ترمز بریده است؛ ما را بهسمت این درک سوق میدهد که وضعیتمان ثابت و غیرقابلتغییر است. اگر تابهحال برایتان پیش آمده که آنقدر احساس پوچی کنید که حتی نتوانید برای رهاشدن از افسردگیتان دست به تلاشی بزنید، بدانید که تنها نیستید.
- همانطور که هنگام ساختن خانه ابتدا از بیل برای کندن فونداسیون و سپس از آجر و سیمان برای ساختن دیوارها استفاده میشود، در فرایند ساختن امید نیز به ابزارهای مختلفی نیاز است. سازندگان خانه و سازندگان امید هر دو نیازمند یک طرح و نقشه هستند؛ طرحی که آنها را هدایت کند. طرح اولیۀ امید از این واقعیت ساده الهام میگیرد که ما میتوانیم بر آیندهمان تأثیر بگذاریم.
- داشتن امید یعنی توانایی ما در تشخیص و پیشبینی کنترل در آینده، ما را از باتلاق رخوت خارج خواهد کرد. تمرکز بر آنچه در آینده میتوان انجام داد بهجای تمرکز بر آنچه در گذشته اتفاق افتاده است، امید را خلق میکند.
- افراد امیدوار، کنشگرایی، انرژی و انگیزۀ بالایی برای ایجاد تغییر دارند. نهتنها مسیر رسیدن به هدف را میدانند، بلکه در مواجهه با موانع، در ایجاد مسیرهای جدید نیز بسیار خوب عمل میکنند. هم تابآوری بالایی دارند و هم منابع در دسترسشان را مبتکرانه به کار میگیرند.
- امید برای شکوفاشدن به منفیگرایی یا تردید نیاز دارد. موانع، شکستها و ناامیدیها منبع تغذیۀ هیجانی برای رشد امید محسوب می شوند. تاریخ روانشناسی، در مورد هیجانات بازدارنده موارد زیادی را به ما آموخته است. آنچه باعث رشد سریع روانشناسی مثبتگرا بهعنوان تخصصی در این زمینه میشود، تأثیری است که هیجانات مثبت میتوانند بر هیجانات منفی داشته باشند. با استفاده از ابزارهایی خاص برای فعالکردن و تقویت هیجانات مثبت، میتوانیم از تأثیری که هیجانات منفی در زندگیمان دارند، رها شویم.
دربارۀ نویسنده، دن توماسلو:
دکتر دن توماسلو، عضو اصلی هیئتعلمی مؤسسۀ SMBI در کالج معلمان دانشگاه کلمبیاست. شرکت دیجیتال سلامت Sharecare بهعنوان یکی از ده شخصیت تأثیرگذار برتر در حوزۀ افسردگی از او تقدیر کرده است. وی دارای مدرک دکترای روانشناسی، مدرک MFA در نویسندگی و کارشناسی ارشد روانشناسی مثبتگرای کاربردی از دانشگاه پنسیلوانیاست. توماسلو یک سخنران بینالمللی موردتوجه در زمینۀ موضوعات مرتبط با روانشناسی مثبتگرای کاربردی است و درعینحال نویسندۀ ستون «از درمانگر بپرس» و وبلاگ امیدواری آموختهشده برای وبسایت www.psychcentral.com است. کتاب زندگینامۀ او با عنوان گودال مار آمریکایی در سال 2018 منتشر شد که جوایزی را به خود اختصاص داد.
فهرست مطالب کتاب:
- نظرات خوانندگان
- پیشگفتار
- مقدمۀ مترجم
- مقدمۀ نویسنده
- فصل اول: روانشناسی مثبتگرا؛ علم امیدواری
- فصل دوم: دیدن امکانها
- فصل سوم: توجه به زیباییها، مزایا و برکات
- فصل چهارم: پرورش احساسات مثبت
- فصل پنجم: تمرکز بر نقاط قوت
- فصل ششم: تعیین اهداف چالشبرانگیز
- فصل هفتم: یافتن هدف
- فصل هشتم: حفظ و حراست از روابط
- فصل نهم: زیستن زندگی خیالیتان
- دربارۀ نویسنده
نقد و بررسی وجود ندارد.